Fırat Üniversitesi Kanserli Çocukları Kaderine Mi Terk Etti!
Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nın almış olduğu kararın özelikle kanser hastası minikleri ve ailelerini zor günlerin beklemesine neden olacağı ifade edildi.
Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdal Yılmaz’ın imzası ile servis edilen ve kanser hastası çocuklara sadece üç odanın ayrıldığı 12 Mart 2025 tarihli kararda şu ifadelere yer verildi; “ Anabilim dalımızın 15.01.2025 tarihinde yaptığı genel kurulunda ikinci madde de alınan karar doğrultusunda bilim dallarının yatak dağılımları aşağıdaki gibi düzenlenmiştir.
Süt Çocuğu Kliniği: Endokronoji 1-3 nolu odalar Süt ve Büyük Genel: 4-9 nolu odalar Gastroenteroloji 10’nolu oda, Kardiyoloji 11-13 nolu odalar Hemotoloji 14-16 nolu odalar
Genel Çocuk Kliniği: Gastroenteroloji: 1-2 nolu odalar Romatoloji: 3-5 nolu odalar Nefroloji: 6-8 nolu odalar Metabolizma: 9-11 nolu odalar Alerji 12-14 nolu odalar “ bu yazı ile birlikte uzmanlar Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı’nın küçülmeye gittiğini ifade ederken bu kararın en çok sadece üç oda ayrılan hemotoloji bölümde tedavi edilen kanser hastası çocukları etkileyeceği belirtildi. Ayrıca kanser hastası çocuklara verilecek üç odanın da enfeksiyon kapmalarına zemin hazırlayacağı düşünülen tuvaletlerin karşısında olacağı dile getirildi.
Asistan Gerekçesi Fırat Üniversitesi’nin Acziyeti
Çocuklar açısından hayati öneme sahip birçok hastalığın tedavi edilmesinin beklendiği Fırat Üniversite Hastanesi’nin bu beklentinin tam zıttı yönünde kararlar almasının kamuoyunda nasıl karşılanacağı merak konusu oldu. Fırat Üniversitesi Hastanesi’nin daha özenli ve nitelikli bir tedavi almaları gereken kanser hastası çocukların tedavisi için sadece üç oda ayırması vicdanları yaralarken üniversite yönetimine yakın çevreler alınan kararın yeterli sayıda asistan olmamasına bağladı. Bu tablo doktorlara yönelik; “ Giderlerse gitsinler söyleminin “ ne kadar tehlikeli bir söylem olduğunu ortaya koyarken Fırat Üniversitesi’nin de acziyet tablosu olarak tarihteki yerini aldı. Fırat Üniversitesi’nin içine düştüğü bu acziyetin yatak sayısının yeterli olmamasına bağlı olarak yeterli tedavi alamayan çocuklar olacak mı sorusunu akıllara getirirken, kaybedeceğimiz her çocuğun vebalinin kimin olacağı sorusunun da sorulmasına neden olacaktır.
“İshal Olan Hastaya Bile Rahat Yatış Yapılırken, Kanser Hastasına Yer Yok”
İlgili bölümde yaşanan son gelişmeyi haberleştireceğimizi ifade etmemiz sonrasında haber merkezimize ulaşan bir vatandaşımız Fırat üniversitesi Hastanesi Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı ile ilgili olarak yaptığı bilgilendirmede şu ifadelere yer verdi; “Son yıllarda hükümet politikaları ile hekime saldırı çok arttı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları iş yükü çok olan bir bölümdür. Üstelik üniversite giriş sınavları kadar ağır yan dal sınavı gerekiyor. Yan dallar tekrar asistanlık gibidir. Yan dal sonrası tekrar mecburi hizmet var. Artık kimse bu kadar yükü taşımak istemiyor. Üstelik bu yükün sonunda, sürekli hasta yakını şiddeti ve hatta ölüm yaşamak istemiyor. Böyle şartlarda yeni uzman olmak için sınavla yeni asistan gelmiyor. Eskiden 40’lı rakamlarla ifade edilen asistan varken şimdi sadece 1 kişi olduğu biliniyor. Bunun anlamı gece ve hafta sonları serviste doktor kalmaması demek. Yatırılan hastalar sağlık sorunu önemli olan hastalardır. Üstelik bu gibi bölümlerde her an ölüm gerçekleşebilir. Bu durum pratisyen hekimlerle aşılmaya çalışılıyor. Yeni asistanların tekrar gelebilmesi için, cazibe yaratması gereken bölüm başkanı tarafından servisin küçültüldüğü ortaya çıkıyor.
Yapılan Çocuk Hematoloji Onkoloji hastalarının olduğu ve aynı anda en az 10 kanserli çocuğun yatırılabildiği izole kısmın kapatılması ve sadece 3 yatak verilmesidir. Açıkta kalan çocuklar ne olacak? Bazı bilim dallarında yatan hasta dahi olmuyor. Oralar boş kalıyor. İshal olan hastaya bile rahat yatış yapılırken, kanser hastasına yer yok. Kemoterapotik ilaçları hazırlayıp hastalara veren hemşire ekibi de dağıtıldı. Yani artık ne asistan var, ne tecrübeli hemşire ne de personel…”dedi
Enfeksiyonun Ölüm Demek Olduğu Çocuklara Tuvalet Karşısındaki Odalar Mı Verilecek?
Konu ile ilgili olarak ulaştığımız uzmanlar ise kan donduran gerçeği şu ifadeler ile dile getirdiler; “Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Bilim Dalı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilimdalı’nın yan dallarından biri ve kanser olan çocukların tedavi edildiği bölümdür. Bu çocuklar hastalığın kendisinden çok enfeksiyon kaynaklı nedenlerle hayatlarını kaybederler. Yattıkları bölüm izole olmalıdır. Galoş ve maske gibi koruma tedbirleriyle, başka hastalarla temas etmeyecek şartlarda takip edilmelidirler. Bu özene rağmen enfeksiyon nedeniyle yüzünün çürüyerek düştüğü ve ölen hastalar ne yazık ki çok fazladır. Fırat Üniversitesi’nin almış olduğu bu karar ile izole yerin kapatılacağı ve hasta çocuklara genel tuvaletin karşısında, yoğun bakıma giren çıkan hasta ve yakınlarının olduğu kısımda, özel koruma tedbiri alınmayan 3 odanın verileceği ifade edilmiştir.” dediler.
Benzer Haberler
“Nazik Yazılarla Evrak İstenmesini Kabul Etmiyoruz”
Ailesi Sönmez İle İlgili Açıklamada Bulundu
X Ercan Sönmez Tutuklansın Diye İnlerken Fırat Üniversitesi Yönetimi Sağır Olmayı Mı Tercih Etti?
Meclis'e Sırrı Süreyya Önder arası
Yaşar “Çiftçilerimizin Mağduriyetini Meclis Gündemine Taşıyoruz”
Elazığ Bu Hafta Güneşi Göremeyecek
Uyuşturucuyu Yutarak Sınırı Geçmişler
AKP’li İsimden AKP’li Keleş’e İmza Tepkisi